CANELLONI ZE SZPINAKIEM

0


Canelloni to drugie po lasagne najpopularniejsze danie kuchni włoskiej w Polsce. Oczywiście, jeśli mówimy o makaronie zapiekanym. Można powiedzieć, że nie wiele się ono różni od lasagne ze szpinakiem. Jednak nic bardziej mylnego. Forma makaronu może bardzo wiele zmienić, jeśli chodzi o smak. Przekonajcie się o tym sami i przygotujcie razem z nami pyszne canelloni ze szpinakiem i serem feta.

Składniki:
12 sztuk rurek makaronu cannelloni
400 g mrożonego szpinaku Poltino
200 g sera feta
1 jajko
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki masła
600 ml mleka
100 g parmezanu
olej do wysmarowania formy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Szpinak umieść na patelni i smaż do momentu, aż się rozmrozi i będzie miał zwartą konsystencję. Odstaw do ostudzenia.

Ser feta przeciśnij przez praskę do sera i dodaj do ostudzonego szpinaku. Dodaj drobno posiekany czosnek, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia składników. Przygotowanym farszem wypełnij rurki do canelloni.

W garnku rozpuść masło i połącz je z mąką, cały czas energicznie mieszając, aż wszystko się ładnie połączy ze sobą. W następny kroku cały czas mieszając, dolewaj powoli mleka. Musisz uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Wymieszaj i zdejmij z gazu.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę sosu beszamelowego i wyłóż na nim nadziane rurki canelloni. Resztą sosu wysmaruj wierzch canelloni.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem posyp wierzch startym parmezanem.

Smacznego :)
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.