CREME BRULEE Z MALINAMI

0


Noc sylwestrowa coraz bliżej. Warto więc pomyśleć o czymś specjalnym do menu. Jeśli na przykład organizujecie przyjęcie w domu dla najbliższych przyjaciół, to mamy dla Was pomysł. Pełen smaku i aromatu oraz niezwykle wykwintny deser. Oczywiście mowa o wspaniałym crème brulee, jednak tym razem z dodatkiem malin. Mamy nadzieję, że dacie się namówić na takie rozpustne danie.

Składniki:

250 ml śmietanki 36%
3 żółtka
2 płaskie łyżki cukru
½ laski wanilii
4 łyżki cukru do karmelizacji
Maliny Poltino
gorąca woda

Przygotowanie:

Na małym ogniu podgrzej śmietankę z cukrem. Kiedy zacznie się ona delikatnie gotować, wyłączcie gaz. Dodajcie ziarna z połowy laski wanilii i wymieszajcie. Całość lekko ostudźcie.
Żółtka ubijcie delikatnie mikserem. Następnie powoli wlewajcie do nich ostudzoną śmietankę. Cały czas miksując na małych obrotach. Musicie to robić bardzo powoli, bo inaczej śmietanka Wam się zwarzy.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy gorącą wodę i wstawiamy do niego kokilki. Do kokilek wlewamy masę i w każdą zatapiamy kilka malin. Wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
Upieczony krem studzimy około 3 godzin. Przed podaniem wierzch każdej kokilki posypujemy cukrem i palnikiem go karmelizujemy.
Smacznego :)

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.