DLACZEGO WARTO JESĆ BROKUŁY

0

W filmach zawsze brokuł przedstawiany jest jako zdrowe warzywo. Jednak zawsze musi być podawany dzieciom, które z kwaśną miną odmawiają jego jedzenie. Koniec końców przekaz więc nie zawsze jest pozytywny. A tymczasem, jest wiele powodów, dla których wszyscy powinnyśmy używać ich w naszych dania. Specjalnie dla Was zebraliśmy kilka z nich i stworzyliśmy krótką listę. Zobaczcie sami, dlaczego warto sięgnąć po brokuły.
  1. Posiadają sporą dawkę błonnika. Idealnie sprawdzą się więc podczas diety. Jedna porcja brokułów to jedyne 34 kcal.
  2. Zapobiegają alergii. Wszystko dzięki zawartości kaempferolu.
  3. Działają przeciw zapalanie. Ta sama substancja, która pomaga w walce z alergią działa również przeciw zapalnie na nasze stawy i cały organizm.
  4. Zawierają witaminy A i K, które pomagają przyswajać witaminę D – czyli tzw. witaminę życia.
  5. Wspomagają nasz wzrok. Wszystko dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny.
  6. Poprawiają wygląd nasze skóry. Zawarta w brokułach glukorafanina przekształca się podczas trawienia w inny związek chemiczny, który z kolei sprzyja regeneracji komórek skóry.
  7. Wspomagają odpowiednią pracę naszego serca, dzięki zawartości odpowiednich mikroelementów oraz dużą zawartość antyoksydantów.
  8. Są dobry źródłem białka. 3 g białka i zero gramów tłuszczu.
  9. Zapobiegają skurczom mięśni. Wszystko za sprawą dużej ilości potasu.
  10. Wzmacniają kości. 100 gramów brokułów dostarcza organizmowi 4% całego zapotrzebowania na wapń.
Jak widać, jest wiele powodów, dla których warto jeść brokuły. A który najbardziej przemawia do Ciebie? ?

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background