ILE ZDROWIA KRYJĄ W SOBIE JAJKA

0


Skoro przed nami Wielkanoc, to warto poruszyć temat jajek. A w zasadzie przedstawić Wam kilka powodów dla których warto uwzględniać je w diecie nie tylko od święta. Jednak, za nim zaczniemy mówić o ich zdrowotnych właściwościach zdradzimy Wam kilka ciekawostek, które wiążą się z świętami i jajkami.

Przed wszystkim jajko to symbol życia. W wielu mitologiach symbolizowało ono początek. Podobno to właśnie z jajka wykuł się świat. Samo zdobienie jajek sięga, aż do 60 tysięcy lat wstecz. To właśnie z tego okresu pochodzi przyozdobione strusie jajo odnalezione w Afryce. 3000 lat p.n.e. w Persji kolorowe jajka były prezentem, który dawało się z okazji pierwszego dnia wiosny.

No dobrze, jednak przejdźmy do tego, czemu wato je jeść. Po pierwsze i chyba najważniejsze, jajka są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Spożycie jednego jaja uzupełnia około 25% zapotrzebowania na nie u dorosłego człowieka. Po drugie jajko zawiera witaminę A, E i D oraz luteiny, które sprawiają, że lepiej widzimy.

Jeśli chodzi o tłuszcz, to jedno jajko zawiera go jedynie 10%. Co ważne są one w korzystnym dla człowieka składzie. Chodzi o proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do tłuszczów nasyconych. Te w jajko wynoszą 2:1. Oznacza, to nie mniej, ni więcej, że nie musimy się obawiać wysokiego cholesterolu spożywając jajka.

Przyjmuje się, że powinniśmy zjadać jedno jajko dziennie, jednak jeśli spożywacie ich więcej nic Wam nie grozi, poza tym zapewniacie sobie więcej białka w pokarmie, co dobrze przełoży się na Wasze zdrowie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Podobno rocznie, statystyczny Polak zjada około 150 jajek. A co jeszcze o jajkach wiedzieć powinniście? Sami zobaczcie:
- Przed przygotowaniem jajka umyjcie je w ciepłej wodzie.
- Nie przechowujcie jajek w lodówce dłużej niż 3 tygodnie.
- Zawsze przechowujcie je w lodówce, gdyż inaczej bakterie znajdujące się na skorupce mogą wniknąć w jego głąb.
- Jajka są kwasotwórcze, dlatego łączcie je z warzywami np. szpinakiem lub kaszami.
- 1 jajko to tylko 80 kcal. (60 kcal ma żółtko i 20 kcal ma białko)

Mamy nadzieję, że jeszcze bardziej przekonaliśmy Was do ich jedzenia i w najbliższe święta nie będziecie sobie ich odmawiać.

 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background