KALAFIOR ZAPIEKANY POD BESZAMELEM

0


Czasem obiad nie musi być skomplikowany. Wystarczy kalafior, trochę masła, dodatków i pyszne danie gotowe. Tak właśnie jest w przypadku naszej dzisiejszej propozycji. Robi się ją stosunkowo szybko, jednak smak tego dania pozostaje z nami na dłużej. Wiemy z doświadczenia, że raz przygotowane wraca często na stoły w niejednym domu. Sprawdziliśmy to. Dlatego dzisiaj namawiamy Was do wypróbowania naszego przepisu. Zobaczycie, nie zawiedziecie się na nim.

Składniki:
1 opakowanie kalafiora Poltino
5 dag masła
1 łyżka mąki
pół szklanki słodkiej śmietanki
szklanka mleka
1 jajko
10 dag żółtego tartego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Przygotowanie:
Kalafior ugotować według instrukcji na opakowaniu. Masło rozpuśćcie w garnku i wymieszajcie z mąką. Dodajcie mleko i śmietankę. Cały czas mieszając zagotujcie i doprawcie solą oraz pieprzem. Zdejmijcie z ognia i dodajcie roztrzepane jajko. Wymieszajcie. Kalafior ułóżcie na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i polejcie sosem. Posypcie żółtym serem i zapiekajcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.