KUCHNIE ŚWIATA – CHIŃSKIE PRZYSMAKI

0


Robiąc ostatnio przegląd naszych produktów, szczególną uwagę zwróciliśmy na nasz Bukiet chiński. Tak sobie pomyśleliśmy, że warto by było przybliżyć Wam trochę kuchnię z tego kraju. Nasz pomysł oparliśmy głównie na fakcie, że kuchnia chińska uznawana jest za najstarszą na świecie, a jednocześnie bardzo zdrową. Dlatego zapraszamy Was do Chin.
 

To, co jemy, wpływa na to, jak funkcjonujemy


Od samych swoich początków Chińczycy wierzyli, że to, co jemy wpływa na to, jak funkcjonujemy. Pokarm wpływa według nich zarówno na nasze ciało jak i duszę. Podwaliną kulinarną Chińczyków jest oparcie dań na pięciu fundamentalnych smakach – słodkim, kwaśnym, gorzkim, słonym i cierpkim. Idealnie przygotowane danie powinno równoważyć te wszystkie smaki, przez co pozytywnie wpłynie na nasze ciało i pokrzepi ducha.
 

Zróżnicowanie regionalne


Chiny to kraj kontrastów i wielu regionów. Poprzez swą historię, poszczególne regiony były w różny sposób doświadczeni biedą, głodem, ale również i konfliktami zbrojnymi. Mieszkańcy każdego z regionów w inny sposób radzili sobie z tym jak i co jeść. Dlatego też w Chinach możemy wyróżnić kilka głównych kuchni regionalnych.
 

Kuchnie chińskie


Pierwsza z nich to kuchnia syczuańska. Potrawy są tutaj raczej ostre. Ze względu na dość ciepły klimat żywność tutaj jest dość sowicie przyprawiana i konserwowana, żeby danie mogło dłużej być jadalne. Wśród przypraw dominuje chilli oraz wszelkiego rodzaju inne odmiany papryki.

Kolejna i zarazem najbardziej popularna na świecie to kuchnia kantońska. Charakteryzuje się ona dużą liczbą używanych składników. Dominują tutaj wołowina, wieprzowina oraz kurczaki. Wszystko w połączeniu z warzywami i mocno wyrazistymi przyprawami. Region ten słynie też z suszenia i pasteryzowania żywności.

Najbardziej łagodne potrawy znajdziemy natomiast w kuchni szangajskiej. Dominują tutaj słodkie smaki. To właśnie stąd pochodzą znane nam wszystkim potrawy w stylu kurczaka słodko-kwaśnego. Dużo ciekawych propozycji znajdują tutaj dla siebie wegetarianie. A to ze względu na przewagę dan z użyciem tofu czy wodorostów.

Ostatnia na naszej liście jest kuchnia pekińska. Rozwinęła się wokół stolicy Chin, czyli Pekinu. Jada się tutaj dość tłusto. Wśród mięs dominuje jagnięcina oraz baranina. Do potraw sowicie dodaje się wina ryżowego. Stąd też pochodzą znane nam wszystkim pierożki wonton.

Kuchnia chińska jest różnorodna, a wpływ na nią miały zarówno Wietnam jak i Japonia. Warto jednak się w nią zagłębić, bo smaki są wyraziste i na długo zapadają w pamięć. My mamy nadzieję, że z pomocą naszego Bukietu chińskiego nie raz uda Wam się stworzyć coś pysznego w klimacie azjatyckim.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.