MINI JAGODZIANKI

0

Skoro już wiecie, jaki dobry wpływ na nasz organizm mają jagody, to nie pozostało nam nic innego jak podsunąć Wam pomysł na ich wykorzystanie. Oczywiście nie będziemy oryginalni, bo to co najbardziej się z tymi owocami kojarzy, to przecież jagodzianki. Jednak czasem warto postawić na minimalizm, więc dzisiaj wersja mini. Takie jagodzianki w wersji na dwa kęsy. Idealne do pracy lub do szkoły dla naszych pociech. Można zapakować kilka i cieszyć się smakiem kilka razy w ciągu dnia.
 

Składniki:


Pół kilo mąki pszennej
50 gram świeżych drożdży
50 gram roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka jagód mrożonych Poltino
Na kruszonkę:
100 gram masła
100 gram cukru
200 gram mąki
 

Przygotowanie:


Mleko podgrzewamy, jednak nie zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i drożdże i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia.
Do miski wrzucamy mąkę, wbijamy 1 jajko i wlewamy zaczyn drożdżowy wraz z przestudzonym, roztopionym masłem.
Całość zagniatamy ręcznie. Musi nam powstać gładkie i elastyczne ciasto. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Najlepiej na minimum 30 minut.
Jagody rozmrażamy i posypujemy jedną łyżką cukru. Mieszamy.
Gdy ciasto już nam podrośnie, odrywamy z niego po małym kawałku. Formujemy z niego prostokąt, na który nakładamy jagody i zlepiamy końcami.
Tak przygotowane odkładamy pod ściereczkę. Gdy już wszystkie mamy gotowe, zostawiamy je jeszcze na 10 minut do podrośnięcia. Każdą jagodziankę posypujemy odrobiną kruszonki. Przepis na nią znajdziecie poniżej.
Pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Kruszonka:


100 gram masła w temperaturze pokojowej wkładamy do miski. Zasypujemy cukrem i mąką. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Musi nam powstać jednolita masa, którą zbijamy w kulkę i wkładamy do zamrażalnika. Gdy ciasto stężeje, możemy je zetrzeć na tarce lub kruszyć rękami nad naszymi jagodziankami.

Smacznego :)
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.