MOCNO CZEKOLADOWY TORT Z MALINAMI

0


Raz na tydzień, możecie sobie pozwolić na coś słodkiego. Przygotujcie więc wtedy nasz pyszny tort czekoladowy z malinami. Oczywiście nie przesadzajcie z porcjami. Jedna na członka rodziny będzie w sam raz. Spróbujcie tego przepisu, bo jest naprawdę pyszny i sprawi, że zaspokoicie potrzebę na coś słodkiego.

Składniki:
Biszkopt:
250 gramów masła
250 gramów cukru
350 gramów kaszy gryczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 jajek
Szczypta soli
Nadzienie:
200 ml śmietany kremówki
125 gramów gorzkiej czekolady
25 gramów gorzkiej czekolady
50 gramów serka mascarpone
Półtorej szklanki malin Poltino

Przygotowanie:
Biszkopt: Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na drobną mąkę. Masło ubij z połową cukru. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodaj mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksuj jeszcze przez około 3 minuty. Białko ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Dodaj powstałą pianę do ciasta i wymieszaj. Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką tortownicy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie, ostudź ciasto.
Nadzienie: Kremówkę podgrzej w małym rondelku. Musi być ciepła, ale nie może się zagotować. Następnie dodaj połamaną czekoladę i cały czas mieszając doprowadź do jej rozpuszczenia. Musi powstać jednolita masa czekoladowa. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw na noc do lodówki. Schłodzony krem zmiksuj z serkiem mascarpone. Należy miksować do momentu, aż powstanie gęsty krem. Biszkopt przekrój na połowę i wysmaruj kremem czekoladowym. Powbijaj w niego maliny. Całość przykryj drugą warstwą biszkoptu i wierzch wysmaruj pozostałą ilością kremu. Wstaw do lodówki na około 3 godziny. Tort gotowy.
Smacznego :)

 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background