OMLET Z ZIELONYM GROSZKIEM, KREWETKAMI I SEREM

0

Czasem na śniadanie chcielibyśmy coś więcej niż tylko kanapki. Marzą nam się jakieś lekko ekskluzywne smakołyki. Idąc tym tropem, postanowiliśmy zaproponować Wam przepis na pyszny omlet z krewetkami koktajlowymi i zielonym groszkiem. Takie połączenie fajnie się sprawdza i przemyca również nieco witamin. Jeśli więc chcecie dobrze zacząć dzień, to zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
Pół szklanki zielonego groszku Poltino
6 jajek
8 małych krewetek koktajlowych
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki tartego parmezanu
Sól
Pieprz
 
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smaż około 2 minuty i dorzuć pokrojony w kostkę czosnek. Wymieszaj i smaż razem kolejne dwie minuty. Po tym czasie dodaj krewetki i zielony groszek. Wymieszaj i smaż pod przykryciem, około 4 minuty co jakiś czas mieszając.
Jajka wbij do miseczki i dodaj sól oaz pieprz wedle uznania. Rozkłóć je widelcem. Przelej masę na patelnię i delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp 2 łyżkami startego parmezanu. Tak przygotowaną patelnię włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz całość około 10 minut.
Wyjmij omlet z piekarnika i posyp kolejnym dwoma łyżkami tartego parmezanu. Udekoruj z wierzchu listkami świeżej bazylii.
Smacznego J
 
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.