PORZECZKOWIEC – CZYLI SŁODKO-KWAŚNY BALANS

0


Podobno idealne ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne. Idąc tym tropem postanowiliśmy trochę poeksperymentować w kuchni i stworzyć idealny balans tych smaków. W kwestii kwaśnego smaku postawiliśmy na czarne porzeczki, słodkości dodaliśmy biszkoptem i naprawdę kremowym nadzieniem na bazie serka. Mamy nadzieję, że dacie się namówić i sami spróbujecie wykonać takie ciasto w domu.

Składniki:
Ciasto:
¾ szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
5 jajek
pół szklanki drobnego cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ody oczyszczonej
Krem:
500 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
5 łyżek serka mascarpone
Konfitura:
Opakowanie czarnych porzeczek Poltino
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Dodatkowo:
Płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:
Ciasto:
Olej rzepakowy, wodę 1 szklankę cukru umieśćcie w rondelku i zagotujcie cały czas mieszając. Wszystkie składniki muszą się idealnie rozpuścić i połączyć ze sobą. Gdy to nastąpi, zdejmijcie rondelek z ognia i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę umieśćcie w jednej misce. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawajcie cukier. Następnie dodajcie wszystkie żółtka i ubijajcie do otrzymania jednolitej, delikatnej pianki. Teraz dodajcie całą wystudzona i przygotowaną wcześniej masę. Całość wymieszajcie łyżką do idealnego połączenia.
Na koniec dodajcie mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Ponownie zamieszajcie wszystko, tak żeby składniki idealnie się połączyły. Gotowe ciasto przełóżcie do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
Wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut. Studźcie w uchylonym piekarniku.
Krem:
Śmietanę i serek mascarpone ubijcie do uzyskania gęstego kremu w mikserze. Na sam koniec dodajcie cukier puder. Jednak pamiętajcie, żeby wyczuć odpowiedni moment i przerwać ubijanie. Inaczej krem może Wam się zwarzyć. Gotowy odstawcie do schłodzenia w lodówce.
Konfitura:
Do garnka wlejcie wodę i wsypcie cukier. Całość zagotujcie. Cukier musi się rozpuścić. Następnie wsypcie porzeczki i zagotujcie całość na mocnym ogniu. Gdy owoce zaczną bulgotać, zdejmijcie je z ognia i odczekajcie jakieś 20 minut, po czym znowu mocno je zagotujcie. Tak przygotowane odstawcie do całkowitego wystudzenia.

Złożenie ciasta:
Upieczone ciasto przekrójcie na połowę. Na dół wyłóżcie konfiturę z czarnej porzeczki, a następnie krem. Gdy krem ładnie już się rozprowadzi, dajcie kolejną warstwę konfitury. Połóżcie drugą część ciasta i delikatnie wysmarujcie pozostałym kremem. Całość obsypcie płatkami migdałów.

Smacznego!

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.