PRZYDATNE TRIKI DOTYCZĄCE KASZ

0
 
 

Każdy kto choć trochę działa w kuchni potrzebuje mieć w zanadrzu kilka trików na przechowywanie czy gotowanie różnych składników dań. My dzisiaj chcemy Wam podrzucić kilka dotyczących kasz. Na pewno ułatwią one pracę w kuchni każdemu, kto chętnie sięga właśnie po te produkty.

 

 

Przechowywanie.

Zacznijmy może od podstaw, czyli właśnie od tego jak przechowywać kasze w domu. Oczywiście problem nie pojawia się, jeśli od razu zużywamy całe opakowanie, jednak jeśli coś nam zostanie po przygotowywaniu obiadu, warto wiedzieć, jak odpowiedni je magazynować. Przede wszystkim nie zostawiaj ich w otwartych opakowaniach. Polecamy przesypać kaszę do specjalnego pojemnika z zamykanym wiekiem. Dodatkowo do takiego pojemnika czy foliowego opakowania możecie włożyć ząbek czosnku lub dwa liście laurowe. Dzięki nim będziecie mieli większą pewność, że w kaszy nie pojawią się nieproszeni goście. Na koniec najważniejsze, zawsze sprawdzajcie datę przydatności, przeterminowana kasza, może stracić na swojej jakości.

Jak gotować kasze?

Bardzo często w przepisach pojawia się stwierdzenie – ugotuj kaszę na sypko. Jednak nie każdy musi wiedzieć, jak to zrobić. Dlatego przychodzimy Wam z pomocą i prezentujemy dokładne proporcje dla kilku wybranych kasz, jakie należy zachować, żeby kasza zawsze była ugotowana na sypko.

  • Kasza gryczana – woda 1:1,5
  • Kasza jaglana – woda 1:1,7
  • Kasza jęczmienna – woda 1:2,5
  • Ryż – woda 1:2.

Z czym łączyć kasze?

Na koniec kilka porad na temat tego, z czym najlepiej kasze łączyć. I tutaj Was zaskoczymy. W zasadzie nie ma takich produktów, z którymi nie można byłoby ich zestawiać. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni kulinarnej i pomysłowości. Co ważne, kasze będą też świetnie sprawdzać się w deserach, a nie tylko wytrawnych daniach. Na przykład kasza jaglana to idealny składnik sernika bez użycia sera. Będzie ona też świetna zamiast płatków owsianych na śniadanie. Podobnie zresztą jak kasza gryczana. Obecnie na nowo odkrywamy tę grupę produktów i coraz chętnie stają się one obowiązkowym elementem w naszej diecie. Mamy nadzieje, że tych kilka porad, które dla Was dzisiaj przygotowaliśmy sprawią, że jeszcze chętniej będziecie po nie sięgali. A jeśli nie chce się Wam głowić nad tym co do kaszy dodać lub jak ją przechowywać, skorzystajcie z naszych gotowych dań z kaszą.

 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background