PRZYPRAWIAJ ZE SMAKIEM

0


Przyprawy w kuchni to podstawa, zwłaszcza podczas przygotowywania zup. To one nadają ostatecznego smaku. Jednak jakie przyprawy zawsze warto mieć w kuchni? Zapytaliśmy o to Agnieszkę, która uwielbia eksperymentować ze smakiem i bardzo lubi używać przypraw w kuchni. O to, jakie przyprawy wskazała jako „must have” w każdym domu.
  1. Wędzona mielona papryka – idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju zup oraz mięs. Nadaje im nieco dymny posmak i lekko zaostrza smak dania.
  2. Mielona ostra i słodka papryka – idealna w zasadzie do wszystkiego. Nie ma takiego dania do którego by nie pasowała. Nadaje ostrości i wzbogaca aromat.
  3. Kurkuma i curry – jeśli lubicie nieco orientalne smaki, to te przyprawy będą idealne. Dodatkowo sprawdzą się przy nadaniu daniu żółtego koloru. Idealne do ryżu, który zyska super smak i piękny kolor.
  4. Lubczyk – jeśli chcecie nadać zupie idealny smak, to ta przyprawa będzie w sam raz. Podobno ma też działanie miłosne.
  5. Majeranek – świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs. Przy zupach sprawdzi się w żurku i treściwych zupach z kiełbasą i mięsem.
  6. Oregano i bazylia – idealne do wszelkiego rodzaju dań z pomidorami. Podbijają smak i wydobywają z nich, to co najlepsze.
  7. Rozmaryn – wspaniały do mięsa, nadaje lekko żywiczy aromat, a jego zapach roznosi się po cały domu. Przy zupach sprawdzi się w mocno wytrawnych propozycjach np. z dodatkiem białego wina.
  8. Kolendra – wspaniała do lekkich zup. Jeśli więc Wasza kuchnia jest bardziej fit, to jest to coś dla Was. Orzeźwia i sprawia, że danie jest naprawdę świeże w smaku.
  9. Cynamon, anyż i wanilia – świetne to zup krem na bazie dyni czy cukinii. Nadają taki orientalny posmak. Będą też świetne to takich zup w których używacie np. mleczka kokosowego. Nie koniecznie muszą to być słodkie propozycje.
  10. Imbir – podstawa przy jesiennych zupach, rozgrzewa i przyjemnie skubie nasze kubki smakowe.
Oczywiście to tylko kilka najważniejszych pozycji. Specjalnie nie wymieniliśmy soli, czy pieprzu, bo to wiadomo rzecz. Agnieszka mogłaby wymieniać kolejne przyprawy tygodniami, jednak te 10, to podstawa, która na pewno sprawi, że Wasze dania/zupy będą zawsze dobrze przyprawione.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.