QUICHE Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

0


Nasz dzisiejszy przysmak dla Was przywędrował, aż z Francji. Mowa oczywiście o Quiche. Jest to ciasto kruche, wypełnione wytrwanym nadzieniem. Nada się więc idealnie na obiad. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. My zrobiliśmy dzisiaj wersję z fasolką szparagową i powiemy Wam, że wyszło wręcz przepysznie. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:
2 łyżki masła
100 gramów mąki
1 łyżeczka śmietany
1 jajko
Szczypta sól
Masło

Składniki na farsz
1 opakowanie fasolki szparagowej zielonej Poltino
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżki startego parmezanu
2 jajka
bazylia
sól i pieprz
ząbek czosnku
olej

Przygotowanie:
Ze składników ciasto zagnieść delikatne i gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę. Smażyć bez przykrycia około 15 minut. 
Blaszkę o średnicy 16 cm wysmarować masłem, rozłożyć rozwałkowane ciasto i nakłuć je w kilku miejscach widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym przez 15 minut w temperaturze 70°C. 
W tym czasie jogurt ubić mikserem z jajkami, doprawić szczyptą soli, pieprzem i bazylią. Dodać fasolkę oraz starty parmezan.
Na podpieczony spód wylać masę i wstawić jeszcze raz do piekarnika. Zapiekać przez 30 minut w temperaturze 70°C.  Przed podaniem posypać szczypiorkiem, świeżymi listkami bazylii lub koperkiem.
 
Smacznego ?  

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.