ROLADA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI

0


Jeśli macie ochotę na prawdziwą rozpustę, która sprawi, że Wasze kubki smakowe oszaleją, to koniecznie musicie sobie przygotować naszą dzisiejszą roladę czekoladową z wiśniami. Ten smak jest nie do zapomnienia. Sprawdźcie to sami.

Składniki:
6 łyżek mąki orkiszowej
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
4 jajka
10 dag gorzkiej czekolady
2 i 1/2 łyżki kakao
3 łyżki masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietanki 30-36 proc.
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki nalewki z wiśni
1 szklanka wiśni Poltino

Przygotowanie:
Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać porcjami (po 1 łyżce) cukier, następnie po 1 żółtku. Czekoladę połamać, roztopić z masłem, przestudzić, wymieszać z przesianymi mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Pianę delikatnie połączyć z masą czekoladową przy pomocy rózgi kuchennej.

Ciasto wylać na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 12 min w temp. 200°C. Gorący biszkopt przykryć czystą bawełnianą ściereczką, odwrócić, usunąć papier, zrolować, wystudzić. Wiśnie osuszyć na ręczniku papierowym (można je wcześniej namoczyć w nalewce).

Mocno schłodzony ser mascarpone ubić, dodając porcjami cukier puder i nalewkę. Schłodzoną śmietankę ubić na puch, połączyć z serkiem.
Ostudzony biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę, posmarować kremem, rozłożyć wiśnie, zwinąć jak roladę, szczelnie owinąć folia spożywczą, schłodzić.
Smacznego
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.