BĄDŹ JAK POPEYE – CZYLI SUPER MOC SZPINAKU

0


Większość z nas zna postać Popeye’a, dzielnego żeglarza, który w momentach kryzysowych dodawał sobie mocy, jedząc szpinak. Jadł go bez żadnych dodatków i nagle stawał się niepokonany. W zamyśle twórców tej postaci jest jednak coś, co trochę zgadza się z prawdą, a mianowicie chodzi o moc szpinaku. Jak sami się zaraz przekonacie, może mieć on super moce, a już na pewno pomoże nam w wielu sprawach, które tyczą się prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Żeby przekonać Was do szpinaku, zaczniemy od tego, że badania potwierdziły, iż ma on właściwości, które wspomagają organizm w walce z nowotworami i chorobami serca takimi jak np. miażdżyca. Wszystko dzięki połączeniu trzech składników, czyli luteiny, Witaminy C oraz beta-karotenu. To właśnie tych trzech przeciwutleniaczy jest w szpinaku pod dostatkiem, co powinno cieszyć nas wszystkich.

Jeśli dręczy Was stres, który może z czasem przełożyć się na wzrost ciśnienia krwi, to szpinak będzie jak znalazł. Zawiera sporą ilość magnezu, który wpływa na nasz układ nerwowy. Jednym słowem obniża nasza podatność na stres i uspokaja. Wpływa też pozytywnie na bóle głowy i migreny. Jednak jeśli stres sprawił już, że podwyższyło się Wam ciśnienie, to również szpinak Wam pomoże. Wszystko za sprawą potasu, którego jest w nim dużo. Związek ten obniża ciśnienie, a w połączeniu z magnezem reguluje pracę naszego serca.

Witaminowo też nie jest ubogi. Zawiera witaminę K, która pomaga krzepnąć naszej krwi oraz wiele witamin z grupy B dla obniżenia złego cholesterolu. Jeśli martwimy się upływającym czasem, to zawarta w nim witamina E wspomoże nas i opóźni procesy starzenia.

Jak więc widzicie, szpinak faktycznie może dać nam super moce. Być może na Popeye’a działa tak, gdyż podczas zdenerwowania skakało mu ciśnienie, a po zjedzeniu szpinaku wszystko się regulowało i mógł użyć swoich sił witalnych do walki ze zbirami. Tego nie wiemy, jednak na pewno szpinak warto stosować w Waszych kuchniach, bo poza smakiem ma jeszcze wiele cennych właściwości.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background