BRUKSELKA – ZDROWIE DLA KAŻDEGO

0


Jedni ją uwielbiają, a inni wręcz nie cierpią. A mowa o brukselce, czy jak prawidłowo powinno się ją nazywać kapuście brukselskiej. Swoją karierę na naszych stołach zaczęła w XVII wieku, kiedy to skrzyżowano kapustę głowiastą z jarmużem, co spowodowało narodziny brukselki. Nazwę zawdzięcza miastu, w którym powstała, czyli Brukseli. Pomimo małego rozmiaru, jest pełno prawnym członkiem rodziny kapustowatych i co najważniejsze nie ustępuję im niczym pod względem posiadanych właściwości dla naszego organizmu.

Brukselka to przede wszystkim nasz naturalnym sprzymierzeniec w walce z nowotworami. Podobnie jak inne warzywa krzyżowe takie jak np. kalafior czy brokuły zawiera dużą dawkę sulforafanu. Jest to silny przeciwutleniacz. Pomaga uchronić nas między innymi przed rakiem prostaty, piersi, płuc czy jelita grubego. Jednak pamiętajcie, że nie zastąpi ona leków podczas choroby. Wspomoże nas natomiast w okresie rekonwalescencji, gdy nasz organizm powinien powoli wracać do właściwej formy. Jednak żeby nie zabić tej właściwości, w brukselce powinna być ona gotowana na parze. Nie zabijamy wtedy myrozynazy – enzymu w niej zawartego, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu.

Jeśli spodziewacie się dziecka, to również powinniście zwrócić uwagę na to warzywo. Kwas foliowy, jaki w sobie zawiera, jest pomocny przed zajściem w ciążę, jak i w jej trakcie. Jego niedobór może prowadzić do pojawienie się wad rozwojowych u dziecka. Jednak panowie nie martwcie się, Was też może wspomóc, zwłaszcza przy staraniach o potomstwo. Jak pokazują badania, ten sam kwas foliowy poprawia jakość nasienia, tym samym zwiększa się nasza szansa na potomka.

Mamy też dobra wiadomość dla wszystkich, którzy cierpią na problemy z sercem lub nadciśnieniem. Posiada ona bowiem dużą zawartość wapnia, który odpowiada za odpowiedni przepływ krwi w naszych narządach. Dodatkowo zawiera również magnez, który chroni przed zawałem oraz sporą dawkę sodu, który wraz z potasem pomaga kontrolować ciśnienie krwi.

Jak więc widzicie brukselka to samo zdrowie. Dlatego, nawet jeśli za nią nie przepadacie, powinniście rozważyć jej zastosowanie w Waszych kuchnia. My możemy obiecać, że jeszcze nie raz zainspirujemy Was jakimś przepisem, który być może przekona Was do niej.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background