CO BĘDZIE W KULINARNEJ MODZIE W 2018 ROKU?

0

Początek roku to zawsze czas podsumowań i przewidywań, jaki dokładnie będzie, ten nowy 2018 rok. Właśnie wtedy zastanawiamy się, co będzie kulinarnym hitem i na jakie potrawy czy techniki kulinarne szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę w najbliższych miesiącach. Wychodząc naprzeciw temu wyzwaniu, my też przygotowaliśmy zestawienie najciekawszych trendów, które w naszej ocenie warto śledzić. No, to zaczynamy.
 

Technologia w kuchni


Jednym z ważnych trendów, jaki będzie rozwijał się, zwłaszcza w restauracjach, będzie jeszcze większe wykorzystanie technologii, do przygotowania i prezentacji dań. Mowa tutaj, głównie o deserach, które zaskakują swoją formą i kształtami. Takie właśnie kompozycje da się uzyskać, dzięki zastosowaniu drukarek 3D do żywności. W 2018 roku restauratorzy i cukiernicy, zgłębia ten temat jeszcze mocniej, dlatego spodziewajcie się naprawdę bajkowych i wymyślnych konstrukcji na Waszych talerzach.
 

Hawaje na talerzu


Była moda na kuchnię tajską, azjatycką czy skandynawską. Jednak w tym roku oczy wszystkich będą zwrócone na potrawy, a w zasadzie jedno danie, aż z Hawajów. Mowa o tradycyjnym daniu z tego regionu, czyli poke. Jest to sałatka z surowej ryby, najczęściej tuńczyka, którą doprawia się sosem sojowym i przyprawami. Podaje się ją na ulubionych warzywach. Można tutaj wykorzystać np. nasze warzywa na patelnię lub mieszanki warzyw. Wszystko zależy od Waszej kreatywności i ulubionych smaków.
 

Dobro z morza


Kolejnym ciekawym trendem, będzie coraz szersze użycie w potrawach wodorostów. Są one niezwykle zdrowe i zawierają wiele mikroelementów. Można ich używać zarówno do mięs, jak i sałatek. Świetnie smakują też we wszelkiego rodzaju koktajlach n. z dodatkiem szpinaku czy dyni. Sprawdziliśmy to dla Was i na pewno podzielimy się z Wami w najbliższym czasie, kilkoma ciekawymi przepisami na ich wykorzystanie.
 

Mącznie i na ostro


Jedną z ostatnich rzeczy na którą, naszym zdaniem warto zwrócić uwagę, to rosnąca popularność mąki z manioku. Swoją popularność zyskuje dzięki coraz większemu zainteresowaniu dietą bezglutenową. Idealnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej i jest bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego.

Jeśli mamy tutaj miłośników ostrych dań, to zachęcamy do używania w kuchni tunezyjskiej pasty z chili i czosnku, czyli harissy. Będzie ona dominować w potrawach, zwłaszcza tam, gdzie taki bardziej wyrazisty smak jest pożądany. Nadaje się idealnie do sałatek, zup czy hummusu. Jeśli więc lubicie bardziej na ostro, to zdecydowanie jest to coś dla Was.

Oczywiście takich hitów na nowy rok jest więcej. Jednak my stwierdziliśmy, że właśnie te będą dominować. Jeśli macie swoje przewidywania, to chętnie dowiemy się, co Waszym zdaniem zdominuje nasze kuchnie w 2018 roku.

 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background