JEDZMY JAGODY

0

Jagody to jedna z najlepszych rzeczy, jakie może nam dać natura. Zwłaszcza, że jeśli nie jesteśmy zbyt leniwi na spacery po lesie, to możemy je mieć całkowicie za darmo. A jak się skończy sezon, zawsze można skorzystać z mrożonek. Są one tak samo dobre i mogą nas na nowo wprowadzić w smaki lata.
Poza tym, że są smaczne, mają też wiele wartości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. I właśnie o tym chcielibyśmy Wam dzisiaj opowiedzieć.
 

Lekarstwo na nerwy i chorobę


Nie wiemy, czy wiecie, ale nie bez powodu nasze babcie tak chętnie chodziły do lasu po jagody. Potem w zimie, kiedy zdarzyło nam się zachorować, miały dzięki temu odpowiednie lekarstwo. Jagody bowiem, zwłaszcza w formie syropów, idealnie sprawdzają się w walce z infekcjami układu oddechowego i wspomagają leczenie kaszlu. Dodatkowo mogą pomóc nam na skołatane nerwy, a nawet w walce z bólami głowy.
 

Źródło witamin i minerałów


Jagody zawierają w sobie antyutleniacze, które bardzo pozytywnie wpływają na obniżenie „złego” cholesterolu. Zawartość selenu, cynku, miedzi i manganu dodatkowo wzmacnia to działanie. Jednak nie tylko pierwiastki, ale również witaminy, zawarte w jagodach mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Wystarczy wymienić, że w tych małych owocach są obecne takie witaminy jak C, A, PP oraz B. Tyle dobroci w tak małej jagódce.
 

Dobre na żołądek


Jeśli myśleliście, że to wszystko, to się myliliście. Jagody zawierają również dużo garbników, zwłaszcza w wersji sokowej. Dzięki temu bardzo dobrze uszczelniają błony śluzowe żołądka. Niektórzy uznają sok z jagód za idealne antidotum na zatrucia. Wszystko dzięki temu, że jest on w stanie wychwycić z naszego przewodu pokarmowego toksyny.

Mamy nadzieję, że te kilka informacji sprawi, że następnym razem chętnie wybierzecie się na spacer po jagody, a poza sezonem sięgniecie po te w wersji mrożonej. Dla smaku i zdrowia – warto.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background