ZAPUŚĆ KORZENIE NA JESIEŃ

0


Warzywa korzeniowe mają bogatą historię w naszej kuchni. Chętnie po nie sięgamy i używamy w naszych kuchniach. Bo czy można sobie wyobrazić życie bez marchewki, selera, pora czy buraka? Naszym zdaniem nie do końca. Kolejnym atutem jest niewielka cena, jaką trzeba za tego typu warzywa zapłacić.  Nawet te w wersji mrożonej, jak np. nasza marchewka nie kosztują wiele, a dodatkowo jest już dla Was obrana i pokrojona. Pokochaliśmy kuchnię regionalną i sezonową, a w niej pojawiają się one dość często. Na nowo odkrywamy zapomniane korzenie takie jak topinambur czy skorzenera. Korzenie są po prostu smaczne, a przy tym zdrowe. Warto zwrócić na nie uwagę właśnie jesienią bo posiadają wiele witamin i mikroelementów, które wspomogą nasz organizm w tym zmiennym pogodowo okresie. Na jakie z nich postawić i dlaczego? O tym przeczytacie poniżej.

Burak – pomaga nam dzięki zawartości betaniny i kwasu foliowego. Pozwala nam się rozluźnić, zmniejsza napięcie, leczy depresje i nerwice oraz poprawia nasze samopoczucie, lepiej nam się śpi. Pomaga też się skoncentrować i poprawia naszą pamięć. 
Pietruszka – jeśli jesteście na diecie, to koniecznie uwzględnijcie ją w menu. Pobudza ona trawienie i dzięki zasadowości, może działać odkwaszająco na nasze ciało. Jednocześnie poprawia pracę nerek. Oczyszcza naszą krew i dobrze wpływa na jej właściwy przepływ w organizmie. Dzięki temu zapobiega zakrzepom.

Seler – obniża ciśnienie naszej krwi, więc polecany jest dla każdego, kto z takim problemem się boryka. Obniża poziom cholesterolu i to również tego złego. Sama łodyga ma w sobie również dużo składników mineralnych takich jak potas, magnez, fosfor czy żelazo.

Topinambur – kiedyś bardzo popularny w kuchni Polaków. Obecnie wraca do łask i to bardzo nasz cieszy. Ma niską wartość energetyczną, dlatego polecany jest tym, którzy walczą z nadwagą. Poprawia pracę naszych nerek ale również całego przewodu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga w przyswajaniu żelaza, magnezu i wapnia.

Marchewka – każdy ją zna i chyba nie przesadzimy jak napiszemy, że również każdy uwielbia. Jest niskokaloryczna. Zawiera spora dawkę beta-karotenu. Ma w sobie wiele witamin i mikroelementów, które idealnie wpływają na prawidłową pracę naszego organizmu. 

Skorzonera – inaczej nazywana wężymordą lub czarnymi korzonkami. Warzywna bomba. Bogata w magnez, żelazo, wapń ale również takie związki jak inulina, asparagina, cholina. Sprawiają, że nasz organizm się przyjemnie ogrzeje i będzie idealnie przygotowany na jesienne chłody. Poza tym posiada w sobie witaminy B1, A, C. 

Marchewka każdy ją zna i chyba nie przesadzimy jak napiszemy, że również każdy uwielbia. Jest niskokaloryczna. Zawiera spora dawkę beta-karotenu. Ma w sobie wiele witamin i mikroelementów, które idealnie wpływają na prawidłową pracę naszego organizmu.

Wszystkie te wymienione warzywa, to idealni towarzysze do jesiennych obiadów. Można użyć ich do przygotowania pysznych i aromatycznych zup, jak również przyrządzić na ich bazie pyszne gulasze z dodatkiem mięsa. Dorzućcie do nich ryż lub kaszę, a powstanie nie tylko pyszny ale również i bardzo zdrowy posiłek. Możecie tez zapiec z ulubionymi dodatkami. Jakkolwiek do tematu nie podejdziecie, pamiętajcie o jednym – jesienią stawiajcie na korzeniowe warzywa. Warto, bo wspomogą nasz organizm witaminami i mikroelementami, a przy okazji będą pysznie smakować. 
 

 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background