LATO KOLORÓW NA TALERZU

0


Sezon letni to czas kiedy przyroda wybucha kolorami. Drzewa kwitną i raczą nas soczystymi barwami kwiatów. Pojawiają się też pyszne, soczyste i kolorowe owoce i warzywa. Dzięki nim nasze posiłki stają się bardziej urozmaicone, a przez to też i smaczniejsze. Warto więc wykorzystać ten okres do maksimum i uwzględnić sezonowe warzywa i owoce w naszej diecie. My właśnie w tym czasie, pracujemy w pocie czoła, żeby te wszystkie pyszne owoce i warzywa zebrać dla Was i zamknąć ich smak na dłużej, abyście mogli się nim cieszyć nawet zimą.

Czerwony – kolor miłości.
Nie bez powodu mówi się, że kształt owoców może sugerować ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Na przykład taka truskawka, ma kształt serduszka a jej spożywanie dobrze wpływa na nasz układ krwionośny. Jednak bardziej swoimi właściwościami zdrowotnymi kusi nas swoim kolorem. Czerwoniutka i soczysta, sprawia, że chciałoby się ją od razu skosztować.
Jednak w tym okresie roku nie tylko truskawka kusi nas kolorem czerwonym. Są też i malinki, porzeczki, czy choćby i buraki. Co prawda nie jest to już tylko czysta czerwień, a jej wiele różnych pochodnych, jednak dania przygotowane z tych warzyw i owoców pięknie zdobią nasze talerze. Wystarczy np. przygotować na śniadanie pudding ryżowy z malinami czy porzeczkami i od razu bardziej chce nam się wybrać do pracy.

Zielone na talerzach.
Poza kolorami zmysłowymi, jak czerwień w tym czasie dominuje na straganach zieleń. Jest on soczysta i taka świeża. To idealny moment żeby sięgnąć po szpinak i połączyć go np. z ryżem, kaszą lub przygotować zdrowe kotlety z jego udziałem. Sięgnijcie też po botwinkę z której przygotujecie wspaniały chłodnik. Idealny na upalne dni. Do tego młode ziemniaki z koperkiem i uśmiech sam pojawia się na twarzach.

Czas na prostotę.
Lato, to też czas na proste dania. Pogoda jest tak piękna i sprzyjająca, więc nie chce nam się wiele czasu spędzać w kuchni. Natura chyba to wyczuwa i dlatego podsuwa nam a to jagody, a to agrest. Wszystko to co możemy zjeść na szybko, czasem nawet wprost z krzaczka. Mnogość tych wszystkich warzyw i owoców sprawia, że pomysłów kulinarnych można mieć tysiące. Bo na przykład dlaczego by nie przygotować sobie lekkiego ciasta na zimno z kaszy jaglanej i owoców leśnych. Brzmi pysznie, a robi się je również dość szybko. Taki deser może być np. poprzedzony prostym ale efektownym obiadem w formie bakłażana faszerowanego ryżem z warzywami. I znów danie, które można zrobić w ciągu 15 minut. Jakkolwiek by nie podejść do tematu, jedno staje się jasne, trzeba wybrać się na bazar i skosztować tych wszystkich kolorowych i smakowitych darów natury lub skorzystać z naszych pysznych, zamrożonych w szczycie sezonu produktów.
My zachęcamy Was do tego serdecznie. Zwłaszcza jeśli planujecie połączyć te dobroci z naszymi produktami. Jeśli nie macie na to pomysłu, nie martwcie się, inspiracji mamy dla Was sporo. Śledźcie nas na Facebooku, Instagramie czy tutaj, a na pewno znajdziecie coś dla siebie.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.