ZUPA MIGDAŁOWA Z DYNIĄ

0


W okresie świąt, ale również i w samą Wigilię na niektórych stołach, zamiast barszczu czy zupy grzybowej gości zupa migdałowa. Jest ona bardzo kremowa i lekka, co sprawia, że bardzo przyjemnie się ją smakuje. My postanowiliśmy nieco zmodyfikować ten przepis i dodaliśmy jeszcze odrobinę naszej pysznej dyni. Tak powstała niezwykła zupa, którą możecie jeść nie tylko w święta.

Składniki:
1 szklanka dyni krojonej Poltino
200 gramów migdałów bez skóry
2 litr mleka
2 laski cynamonu
1 laska wanilii
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szczypta soli
2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Dynię ugotować do miękkości. Następnie ostudzić.

Migdały utłuc w moździerzu. Mleko zagotować z migdałami i 2 łyżkami miodu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać cynamon, wanilię oraz gałkę muszkatołową. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, cały czas mieszając i nie doprowadzając do wykipienia.

Na koniec dodać ugotowaną dynię i zblendować. Podawać na ciepło z kilkoma płatkami migdałów.

Smacznego

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.