ZUPA SZPINAKOWA NA ROZGRZANIE

0


Nasza dzisiejsza propozycja jest dość ostra w smaku. Wszystko za sprawą dodatku sera gorgonzola. Nadaje jej on kremową konsystencję, ale też mocno podbija smak. Dlatego jest to propozycja dla osób lubiących raczej zdecydowany smak. Idealnie sprawdzi się po jesienny spacerze, bo przyjemnie rozgrzeje nas organizm, a smak wprawi wszystkich jedzących w dobry nastrój. My już to przetestowaliśmy, czas na Was.

Składniki:
1 opakowanie szpinaku Poltino
1 cebula
2 ząbki czosnku
Pół łyżeczki imbiru
Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Pół łyżeczki suszonego estragonu
Sól
Olej do smażenia
1,5 litra bulionu warzywnego
100 gram sera gorgonzola

Przygotowanie:
Czosnek i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na rozgrzane na patelni dwie łyżki oleju. Podsmażyć do momentu, aż będą szkliste. Następnie wrzucić szpinak i smażyć do momentu, aż będzie miał on jednolitą konsystencję.

Gotowy szpinak wrzucić do bulionu i wymieszać. Dodać, imbir, pieprz ziołowy, estragon oraz sól do smaku. Wymieszać i gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać ser gorgonzola i cały czas mieszając gotować przez kolejne 8 minut. Ser musi się całkowicie rozpuścić w zupie.

Podawać z grzankami i śmietaną.

Smacznego :)
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.