Calzone ze szpinakiem

0

Składniki:

600 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
350 g ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 cebule
1 mała cukinia
2 pomidory
1 opakowanie szpinaku Poltino
6-8 suszonych pomidorów
100 g szynki
200 g startego sera, np. mozzarelli
po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
1 łyżka oleju
sól
pieprz
 

Sposób przygotowania:

Wymieszać pokruszone drożdże, cukier, ¼ szklanki mleka oraz 3 łyżki mąki. Przykryć i odstawić na około 15 min. Potem połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 60 min, musi ładnie wyrosnąć.

Cebule drobno posiekać. Szynkę, cukinię, świeże oraz suszone pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju. zeszklić cebulę, dodać szpinak i smażyć, aż ładnie się zeszkli. Dodać suszone pomidory i cukinię. Smażyć 2-3 min. Do wystudzonych warzyw dodać szynkę, świeże pomidory oraz zioła, wymieszać i doprawić. 

Ciasto podzielić na 6 kawałków. Każdy rozwałkować na koło o średnicy ok.15 cm. Na środku każdego rozłożyć część sera i farsz, posypać pozostałym serem. Złączyć brzegi ciasta formując kształt pieroga. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na ok. 10 min. Piecz 20-25 min w temp. 200°C

Smacznego ?

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.