Calzone ze szpinakiem

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 g ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 cebule
  • 1 mała cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 opakowanie szpinaku Poltino
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 100 g szynki
  • 200 g startego sera, np. mozzarelli
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • Wymieszać pokruszone drożdże, cukier, ¼ szklanki mleka oraz 3 łyżki mąki.
  • Przykryć i odstawić na około 15 min.
  • Potem połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.
  • Zagnieść ciasto.
  • Przykryć i odstawić na ok. 60 min, musi ładnie wyrosnąć.
  • Cebule drobno posiekać.
  • Szynkę, cukinię, świeże oraz suszone pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju. zeszklić cebulę, dodać szpinak i smażyć, aż ładnie się zeszkli.
  • Dodać suszone pomidory i cukinię. Smażyć 2-3 min.
  • Do wystudzonych warzyw dodać szynkę, świeże pomidory oraz zioła, wymieszać i doprawić. 
  • Ciasto podzielić na 6 kawałków. Każdy rozwałkować na koło o średnicy ok.15 cm.
  • Na środku każdego rozłożyć część sera i farsz, posypać pozostałym serem.
  • Złączyć brzegi ciasta formując kształt pieroga.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryć i odstawić na ok. 10 min.
  • Piecz 20-25 min w temp. 200°C
Smacznego 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background