Ciasto truskawkowe z kruszonką

0

Składniki:

150 g masła
125 ml mleka
2 jaja
21 g świeżych drożdży
3 i 3/4 szklanki mąki
szczypta proszku do pieczenia
13 łyżek cukru
500 g mrożonych truskawek Poltino
2–3 łyżki płatków kukurydzianych
szczypta soli
 

Sposób przygotowania:

Truskawki rozmrozić na sitku, by osączyć je z nadmiaru soku. Podgrzać 75 ml mleka z 25 g masła, ostudzić. Dodać drożdże, łyżkę cukru, wymieszać. Do miski przesiać połowę mąki, dodać 4 łyżki cukru, mleko z drożdżami i wyrobić. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe mleko, jajo i wyrobić. Ciasto przykryć i odstawić na pół godziny.

Pozostałą mąkę przesiać do miski ze szczyptą proszku do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pozostały cukier, wymieszać. Rozpuścić 125 g masła, ostudzić. Dodać do mąki razem z żółtkiem jaja i wyrobić ręką, by powstała posypka. Na koniec połączyć z płatkami kukurydzianymi i wstawić do zamrażalnika na około 10 minut.

Tortownicę o średnicy 26 centymetrów wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy i na wierzch ułożyć truskawki. Całość posypać kruszonką z płatkami kukurydzianymi. Piec około 35 minut w 175ºC. Ciasto wyjąć z tortownicy i ostudzić.
 
Smacznego
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.