Ciasto z czarną porzeczką i kruszonką

0

Składniki:

Ciasto:
Półtorej szklanki mąki pszennej
3 jajka
¾ szklanki drobnego cukru
¾ kostki masła
Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki czarnych porzeczek Poltino
Kruszonka:
¾ szklanki mąki
½ kostki zimengo masła
Szczypta soli
½ szklanki cukru pudru
 

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Masło należy roztopić w rondelku i odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Do mąki dodać masło oraz ubite jajka. Całość wymieszać. Gotowe ciasto należy wylać na prostokątną blachę. Na wierzch wysypać po całości czarne porzeczki. Muszą całkowicie zakryć ciasto.
Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę, sól i pokrojone masło. Dodać cukier puder i zagniatać całość. Musza powstać grudki. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 – 40 minut.
Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.