Przepis na ciasto z czarną porzeczką i kruszonką

0

Składniki:

Ciasto:
Półtorej szklanki mąki pszennej
3 jajka
¾ szklanki drobnego cukru
¾ kostki masła
Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki czarnych porzeczek Poltino
Kruszonka:
¾ szklanki mąki
½ kostki zimnego masła
Szczypta soli
½ szklanki cukru pudru
 

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Masło należy roztopić w rondelku i odstawić do ostudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, polecamy również przesiać składniki sypkie przez sitko aby nadać ciastu puszystości. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Do mąki dodać masło oraz ubite jajka. Całość wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, aby je zagęścić należy dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i jeszcze raz wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto należy wylać na prostokątną blachę. Na wierzch wysypać po całości owoce czarnej porzeczki. Muszą całkowicie zakryć ciasto.
Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę, sól i pokrojone masło. Dodać cukier puder i zagnieść całość. Muszą powstać grudki. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch ciasta i posyp cukrem. Piecz w piekarniku w temperaturze do 180 stopni przez około 35 – 40 minut.
Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.