Przepis na ciasto z czarną porzeczką i kruszonką

Przepisy kulinarne
1

Składniki:

Ciasto:
  • Półtorej szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¾ kostki masła
  • Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki czarnych porzeczek Poltino
Kruszonka:
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ kostki zimnego masła
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Masło należy roztopić w rondelku i odstawić do ostudzenia.
  • Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, polecamy również przesiać składniki sypkie przez sitko aby nadać ciastu puszystości.
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując.
  • Do mąki dodać masło oraz ubite jajka.
  • Całość wymieszać.
  • Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, aby je zagęścić należy dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i jeszcze raz wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto należy wylać na prostokątną blachę. Na wierzch wysypać po całości owoce czarnej porzeczki. Muszą całkowicie zakryć ciasto.

Kruszonka:

  • Do miski wsypać mąkę, sól i pokrojone masło.
  • Dodać cukier puder i zagnieść całość. Muszą powstać grudki. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch ciasta i posyp cukrem.
  • Piecz w piekarniku w temperaturze do 180 stopni przez około 35 – 40 minut.

Smacznego :)

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 1

Mam zamiar dziś zrobić to ciasto.
babuniaa
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background