Domowa pizza z pieczarkami

0

Składniki:

250 gramów maki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 gramów świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
Pół łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
Szklanka pieczarek Poltino
10 plasterków salami
Pół cebuli
Pół szklanki tartego parmezanu
1 opakowanie passaty pomidorowej z bazylią
1 łyżka cukru
 

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Drożdże należy rozpuścić w 60 ml ciepłej wody oraz dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą. Na środku zrobić wgłębienie, do którego stopniowo należy wlewać zaczyn drożdżowy, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać oliwę z oliwek i pozostała ilość wody. Zagnieść ciasto. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Passatę pomidorową podgrzać i dodać cukier. Doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia. Ostudzić.

Ciasto podzielić na 3 części. 1 rozwałkować na pizzę, pozostałe dwie zamrozić na później. Na ciasto wyłożyć ostudzoną passatę. Posypać parmezanem i wyłożyć pieczarki, salami oraz pokrojoną w kostkę cebulę.

Wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i piec przez około 10 – 12 minut.

Smacznego :)

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.