Dyniowo – żurawinowa rapsodia

Czas przygotowania: 20 min
Czas całkowity: 20 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: W 1 porcji 502 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 200 gramów dyni Poltino
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki agaru

Sposób przygotowania:

  • Dynie gotujemy do miękkości, następnie blendujemy na puree i dodajemy miód.
  • Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
  •  Żurawinę myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem cukru.
  • Gdy się rozgotuje, dodajemy agar, miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  •  Kremówkę ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z mascarpone.
  • 2 łyżki dodajemy do ostudzonego musu dyniowego i mieszamy. 
  • Do pucharków nakładamy warstwę purée z dyni, kremówki, żurawiny i ponownie dyni.
  • Dekorujemy kremem i owocami żurawiny.
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background