Lasagne z burakami

0

Składniki:

1 opakowanie buraczków porcjowanych Poltino
Pół opakowania marchewki Poltino
Pół pęczka natki pietruszki
Sok z połowy pomarańczy
250 gramów koziego sera
1 cebula
1 ząbek czosnku
Płaty makaronowe do lasagne
2 kulki mozzarelli
2 łyżki miodu
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sos beszamelowy:
50 gramów masła
50 gramów mąki pszennej
600 ml mleka
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewkę ugotować i ostudzić. Dodać do niej poszatkowaną natkę oraz sok z połowy pomarańczy i całość rozdrobnić widelcem.

Cebule i czosnek pokroić w drobna kosteczkę. Następnie wrzucić na rozgrzane na patelni, 3 łyżki oleju. Smażyć około 2 – 3 minuty. Po tym czasie dodać buraczki i smażyć, co jakiś czas mieszając przez 5 minut. Doprawić miodem, tymiankiem oraz solą i pieprze. Wymieszać i zostawić na ogniu, jeszcze przez około 3 minuty.

Płaty makaronowe namoczyć we wrzątku przez około 3 minuty. Ser kozi podzielić na 3 równe części.

Sos beszamelowy:
Na patelni rozgrzać masło. Następnie wrzucić mąkę. Smażyć przez chwilę, aż mąką zrobi się lekko brązowa, wtedy dolać mleka. Cały czas mieszając, doprowadzić do zgęstnienia sosu. Zdjąć z ognia, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.

Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pierwszy płat makaronu lasagne. Nałożyć na niego warstwę z masą marchewkową. Wierzch posypać pierwszą partia sera koziego. Polać porcja beszamelu i przykryć kolejnymi płatami makaronu. Na tą warstwę wyłożyć ¾ masy buraczanej, a na wierzch 2 porcje sera koziego. Polać beszamelem i przykryć kolejnymi płatami lasagne. Na wierzch wyłożyć resztę buraków i sera koziego. Dodać pokrojoną w plastry mozzarellę.

Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Pod koniec tego czasu włączyć funkcję grillową od góry w piekarniku i zostawić jeszcze na 8 minut.

Smacznego :)
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.