Makowiec z soczystymi wiśniami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 165 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 300 g maku (mielonego)
  • 36 g miękkiego masła
  • 65 g cukru
  • 150 ml płynnego miodu
  • 2 białka
  • 300 g wiśni Poltino
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać na stolnice i wsypać cukier oraz proszek do pieczenia.
  • Całość wymieszać.
  • Dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło.
  • Zagnieść jednolite ciasto. ¼ ciasta włożyć do zamrażarki, pozostałymi ciastem wylepiać dno oraz boki tortownicy.
  • Piec około 15 minut w temperaturze 180°C. 2.
  • Mak zalać wrzącą wodą (powinien być w całości zakryty).
  • Gdy wystygnie, dokładnie go odsączyć z nadmiaru wody.
  • Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
  • Do miski włożyć mak, dodać masło, cukier oraz miód, całość utrzeć mikserem.
  • Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
  • Masę makową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.
  • Wyrównać łyżką, w masę wciśnąć osączone wiśnie.
  • Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
  • Piecz 45-50 min w temp. 180°C.
  • Gdy wystygnie, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background