Naleśniki ze szpinakiem, podawane z sałatką z rukoli i bobu, pomidorków cherry

0

Składniki:

Ciasto naleśnikowe: 

  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 2 żółtka 
  • szczypta soli 

Nadzienie:

  • 1 opakowanie mrożonki "Szpinak" POLTINO 
  • 20 dkg sera żółtego 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól 

Sałatka:

  • pomidory cherry
  • opakowanie "Bób" POLTINO
  • sałata ruckola
  • łyżka oliwy z oliwek i łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto naleśnikowe:

  • zmiksować wszystkie składniki, przed samym smażeniem ubić pianę z 2 białek i dodać do ciasta,
  • smażyć na oleju, lub pocierając patelnię słoniną.

Przygotowanie szpinaku:

  • szpinak poddusić z łyżką masła, doprawić solą i dwoma roztartymi ząbkami czosnku,
  • szpinak ułożyć na naleśnikach, zwinąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 20 min w temp. 180°C,
  • sałatę rukolę skropić oliwą i octem balsamiczny, pokroić pomidorki na pół wymieszać z sałatą doprawić solą pieprzem,
  • serwować na gorąco jako samodzielne danie.

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.