Obiadowa tarta z kalafiorem

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie kalafiora Poltino
  • 225 g startego wędzonego sera cheddar
  • 2 duże, mocno ubite jajka
  • 1 żółtko
  • 250 ml śmietany do zup i sosów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 10 liści szałwii

Składniki ciasto orzechowe
  • 90 g posiekanych orzechów włoskich
  • 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 130 g posiekanego zimnego niesolonego masła
  • 3 łyżki lodowatej wody

Sposób przygotowania:

  • Na początku należy przygotować ciasto na spód tart: mocno rozdrobnić orzechy w malakserze.
  • Wsypać mąkę i w trybie pulsacyjnym wymieszać składniki.
  • Dodać masło i zmiksować do otrzymania konsystencji zbrylonej bułki tartej.
  • Przełożyć do dużej miski, dolać wody i ugnieść dłońmi jędrne ciasto.
  • W razie potrzeby dodać nieco wody.
  • Uformować okrągły placek, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Gotować kalafior na parze przez 6 minut lub do niemal całkowitej miękkości.
  • Ostudzić na durszlaku.
  •  Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 45x17 cm i grubości 3 cm.
  • Delikatnie przenieść na nieprzywierającą formę do tarty o wymiarach 34×11,5 cm z wyjmowanym dnem i rozłożyć w niej.
  • Przyciąć brzegi na wysokości górnej krawędzi formy.
  • Wstawić do lodówki na 30 minut, aby ciasto stężało.
  • Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  •  Położyć na cieście arkusz papieru do pieczenia, wysypać kulkami do pieczenia lub suchą fasolą.
  • Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejnych 10 minut.
  • Zdjąć obciążony papier i piec jeszcze przez 3−4 minuty, aż ciasto stanie się suche w dotyku.
  • Posypać 125 g cheddara i rozłożyć na serze cząstki kalafiora.
  • Ubić jajka, żółtko i śmietanę w misce, dodać sól oraz pieprz i ostrożnie polać kalafior mieszanką.
  • Posypać pozostałym serem i liśćmi szałwii i piec przez 50 minut, do ścięcia i zrumienienia.
  • Ostudzić lekko i podawać pokrojone na kawałki.
Smacznego 
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background