Paella z chorizo i zielonym groszkiem

0

Składniki:

1 litr bulionu drobiowego
Szczypta szafranu
250 gramów kiełbasy chorizo
2 ząbki czosnku
Szklanka zielonego groszku Poltino
1 łyżka oliwy
1 duży pomidor
Pół szklanki białego wina
Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
Pół łyżeczki kurkumy
300 gramów ryżu arborio
 

Sposób przygotowania:

Bulion drobiowy podgrzać z dodatkiem szafranu. Kiełbasę chorizo pokroić w plastry. Czosnek zetrzeć na prasce. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić chorizo i chwilę podsmażać. Następnie wrzucić czosnek. Dodać łyżkę oliwy i pomidory. Smażyć razem 3 minuty.

Wlać wino i wymieszać. Gotować całość 4 minuty. Następnie wsypać przyprawy oraz groszek i wymieszać. Po 1 minucie wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty. Wlać bulion, wymieszać i gotować bez mieszania przez 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić tak przygotowaną na dwie minuty. Po tym czasie można jeść.

Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.