Pizza na zielono na spodzie z kalafiora

0

Składniki:

Ciasto:
2 opakowania kalafiora Poltino
1 jajko
100 gram żółtego sera
Szczypta mielonej papryki
Szczypta oregano
Sól
Pieprz
Wierzch pizzy:
Pęczek zielonych szparagów
Połowa cukinii
300 gramów passaty pomidorowej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
Pół łyżki cukru
Sól
Pieprz
Listki świeżej bazylii i mięty
 

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Kalafior rozdrabniamy w blenderze na drobny grysik. Następnie gotujemy w ¾ szklanki, osolonej wody przez 15 minut. Odcedzamy i studzimy. Wkładamy w szmatkę i dokładnie odcedzamy. Musimy się pozbyć jak największej ilości wody z kalafiora. Tak przygotowany wkładamy do miski. Dodajemy jajko starty ser oraz pozostałe przyprawy. Wyrabiamy ciasto.
Następnie przekładamy je na blachę i formujemy pożądany przez nas kształt. Masa będzie sypka, więc nie przejmujcie się, że nie ma takiej konsystencji jak przy cieście drożdżowym. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.
Sos:
Do garnka wlewamy passatę i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier, suszona bazylię i oregano. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Gotowy sos wykładamy na podpieczony spód kalafiorowy. Układamy na wierzchu pokrojoną w plasterki cukinię i wykładamy szparagi. Ponownie wkładamy do pieca na około 15 minut.
Przed podaniem, posypujemy pizzę listkami świeżej bazylii i mięty.

Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.