Risotto z brokułami i bobem

0

Składniki:

100 gramów brokułów Poltino
100 gramów bobu Poltino
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
6 łyżek masła
700 ml bulionu warzywnego
40 ml białego wina
30 gramów tartego parmezanu
Sól morska
Pieprz
1 łyżka oliwy extra vergine
 

Sposób przygotowania:

Brokuły i bób ugotować al dente i odstawić do ostudzenia.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, starta na tarce obraną marchewkę i czosnek.

W oddzielnym garnku roztopić resztę masła. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę, cały czas mieszając. Wlać wino i całkowicie odparować. Następnie stopniowo dodawać gorący bulion. Należy cały czas mieszać. Mniej więcej około ½ szklanki i czekać, aż ryż wchłonie bulion wtedy dodawać kolejna porcję. Po 10 minutach dodać cebulę z marchewką i czosnkiem oraz bób i brokuły. Wymieszać. Dalej dodawać bulion. Gdy ryż będzie kremowy i wchłonie większość bulionu dodać łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem oraz wrzucić parmezan. Wymieszać i gotowe.

Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.