Rolada czekoladowa z malinami

0

Składniki:

Ciasto:
4 jajka
100 gramów drobnego cukru
100 gramów mąki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
500 gramów gorzkiej czekolady
20 gramów cukru waniliowego
Nadzienie:
250 gramów serka mascarpone
50 ml śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Półtorej szklanki malin Poltino
 

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Białka oddziel od żółtek. Następnie ubija białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier i ubijaj dalej. Gdy cukier połączy się z białkami, stopniowo dodawaj żółtka.

W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz startą na tarce o drobnych oczkach gorzką czekoladę. Tak przygotowane składnik wymieszać delikatnie z ubita z białek masą.

Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30X35. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.

Zaraz po upieczeniu przełożyć ciasto na wysypaną cukrem waniliowym bawełnianą ściereczkę. Wykładamy papierem do pieczenia do góry. Następnie zdejmujemy papier i zwijamy roladę ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.

Nadzienie:
Gdy rolada stygnie, zabieramy się do przygotowania nadzienia. W misce zmiksować ze sobą mascarpone, śmietanę i cukier puder.

Ostudzoną roladę, rozwijamy i usuwamy ściereczkę. Szybko wykładamy nadzienie i posypujemy szybko malinami. Zawijamy roladę. Wkładamy na noc do lodówki.

Smacznego :)

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.