Rolada z truskawkami

0

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
50 gramów drobnego cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Masa śmietanowa:
250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki cukru pudru
Sos truskawkowy:
1 opakowanie truskawek Poltino
3 łyżeczki żelatyny
 

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem. Następnie cały czas miksując, połączyć obydwie masy ze sobą. Dodać przesiane i połączone ze sobą mąki i bardzo delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać na prostokątną blachę wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Piec przez 8 minut w temperaturze 190 stopni.

Po tym czasie wyjąc biszkopt i przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Szybko zawinąć roladę i odstawić do ostudzenia.

Masa śmietanowa:

Żelatynę przesypać do miseczki i zalać zimna wodą. Wystarczy, że jedynie przykryje żelatynę. Podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Śmietanę kremówkę ubić. Pod koniec dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Następnie dodać resztę kremu. Ponownie wymieszać. Odstawić krem do lodówki.

Marmolada truskawkowa:

Truskawki zblendować z odrobiną wody i wlać do garnka. Dodać żelatynę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Zdjąć z gazu i ostudzić.

Biszkopt rozwinąć, posmarować marmoladą na którą następnie należy nałożyć masę śmietanową. Całość ponownie zwinąć i wstawić na noc do lodówki.

Smacznego :)

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.