Ryż na słodko z zielonym groszkiem

0

Składniki:

1 szklanka zielonego groszku Poltino
200 gramów ryżu białego
Pół szklanki suszonej żurawiny
1 jabłko
1 gruszka
Sok z 1 cytryny
Pół szklanki wody
2 łyżki miodu
3 łyżki mleka
 

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie odstawić do ostudzenia.

Do szklanki z wodą wycisnąć sok z 1 cytryny. Wymieszać i zalać roztworem z suszonej żurawiny. Odstawić na czas studzenia ryżu.

Zielony groszek ugotować do miękkości. Jabłko i gruszkę umyć i pokroić w drobną kostkę.

Do miski wrzucić ostudzony ryż. Dodać pokrojone jabłko/gruszkę, odsączoną żurawinę oraz zielony groszek. Wlać 3 łyżki mleka i dodać 2 łyżki miodu. Na koniec skropić 2 łyżeczkami roztworu pozostałego po namaczaniu żurawiny.
Całość wymieszać.

Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.