Ciasto truskawkowe z kruszonką

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 150 g masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jaja
  • 21 g świeżych drożdży
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 13 łyżek cukru
  • 500 g mrożonych truskawek Poltino
  • 2–3 łyżki płatków kukurydzianych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Truskawki rozmrozić na sitku, by osączyć je z nadmiaru soku.
  • Podgrzać 75 ml mleka z 25 g masła, ostudzić.
  • Dodać drożdże, łyżkę cukru, wymieszać.
  • Do miski przesiać połowę mąki, dodać 4 łyżki cukru, mleko z drożdżami i wyrobić.
  • Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe mleko, jajo i wyrobić.
  • Ciasto przykryć i odstawić na pół godziny.
  • Pozostałą mąkę przesiać do miski ze szczyptą proszku do pieczenia i szczyptą soli.
  • Dodać pozostały cukier, wymieszać. Rozpuścić 125 g masła, ostudzić.
  • Dodać do mąki razem z żółtkiem jaja i wyrobić ręką, by powstała posypka.
  • Na koniec połączyć z płatkami kukurydzianymi i wstawić do zamrażalnika na około 10 minut.
  • Tortownicę o średnicy 26 centymetrów wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
  • Ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy i na wierzch ułożyć truskawki.
  • Całość posypać kruszonką z płatkami kukurydzianymi.
  • Piec około 35 minut w 175ºC. Ciasto wyjąć z tortownicy i ostudzić.
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background