Domowa pizza z pieczarkami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 250 gramów maki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Dodatki:
  • Szklanka pieczarek Poltino
  • 10 plasterków salami
  • Pół cebuli
  • Pół szklanki tartego parmezanu
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej z bazylią
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  • Drożdże należy rozpuścić w 60 ml ciepłej wody oraz dodać cukier i 3 łyżki mąki.
  • Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą. Na środku zrobić wgłębienie, do którego stopniowo należy wlewać zaczyn drożdżowy, jednocześnie zagniatając ciasto.
  • Dodać oliwę z oliwek i pozostała ilość wody.
  • Zagnieść ciasto.
  • Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Passatę pomidorową podgrzać i dodać cukier.
  • Doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
  • Ostudzić.
  • Ciasto podzielić na 3 części.
  • 1 rozwałkować na pizzę, pozostałe dwie zamrozić na później.
  • Na ciasto wyłożyć ostudzoną passatę.
  • Posypać parmezanem i wyłożyć pieczarki, salami oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i piec przez około 10 – 12 minut.
Smacznego :)

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background