Energetyczne muffinki czekoladowe z jagodami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 300 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 70 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g jagód Poltino

Sposób przygotowania:

  • Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao, kawą oraz cukrem pudrem.
  • Do drugiej miski wbić jajko, lekko zmiksować.
  • Wlać mleko oraz olej, wymieszać.
  • Dodać do suchych składników, wymieszać.
  • Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
  • Wypełnić ciastem do ¾ wysokości foremek. Piec ok. 25 min w temperaturze 180°C. 
  • Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • Odstawić, by wystygła. Śmietankę ubić mikserem na sztywno. Do serka wsypać przesiany cukier puder, utrzeć.
  • Dodaj wystudzoną czekoladę, oraz zblendowane jagody, zmiksować. Na koniec dodać ubitą śmietankę, wymieszać.
  • Przełożyć do rękawa cukierniczego.
  • Wierzchy muffinek udekorować kremem oraz kilkoma jagodami.
Smacznego 
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background