Odrywane zawijasy dyniowe z jabłkami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • Pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 gramów drożdży
  • Pół szklanki cukru
  • 1 szklanka puree z dyni Poltino
  • 2 łyżki cynamonu
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • Pół łyżki imbiru
  • Garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozdrobnić w misce i zalać je mlekiem.
  • Dodać cukier i pół szklanki mąki. Wymieszać.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  • Dynie Poltino ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zblendować na puree. Potrzebujemy dokładnie 1 szklankę.
  • Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę i wyrobić ciasto. Następnie wrzucić puree z dyni, cynamon, oliwę i szczyptę soli.
  • Wyrobić ciasto.
  • Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  • Dodać cukier i przyprawy.
  • Wymieszać.
  • Na obsypany mąką blat wyłożyć ciasto i rozwałkować na okrąg.
  • Na całą powierzchnię ciasta wyłożyć przygotowane jabłka.
  • Zwinąć w rulon. Następnie rulon pokroić na kawałki o grubości około 5 cm.
  • Gotowe zawijasy, wyłożyć do formy wysmarowane masłem i wysypanej bułką tartą.
  • Ułożyć ciasno.
  • Wierzch posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez około 40 minut.
Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background