Omlet szpinakowy zapiekany w cieście francuskim

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku Poltino
  • 8 zielonych oliwek
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta imbiru
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Szpinak rozmroź.
  • Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie delikatnie podsmaż na rozgrzanej na patelni oliwie. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekane oliwki i całość wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
  • Ciasto francuskiego rozłóż i pokrój w kwadraty wielkości naczyń do zapiekania. Następnie wyłóż nim naczynia, tak żeby lekko wystawało poza boki.
  • Jajka rozkłóć widelcem w miseczce i dodaj szczyptę imbiru. Wymieszaj i połącz z ostudzonym szpinakiem. Tak przygotowaną masę wykładaj do naczyń wyłożonych ciastem francuskim.
  • Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Brzegi ciasta muszą się ładnie przypiec.
  • Po upieczeniu zostaw do ostudzenia. Podawaj przyozdobione połówkami jajek.

Smacznego :)

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background