Pizza na zielono na spodzie z kalafiora

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Ciasto:
  • 2 opakowania kalafiora Poltino
  • 1 jajko
  • 100 gramów żółtego sera
  • Szczypta mielonej papryki
  • Szczypta oregano
  • Sól
  • Pieprz
Wierzch pizzy:
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Połowa cukinii
  • 300 gramów passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Pół łyżki cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • Listki świeżej bazylii i mięty

Sposób przygotowania:

Ciasto:
  • Kalafior rozdrabniamy w blenderze na drobny grysik. Następnie gotujemy w ¾ szklanki, osolonej wody przez 15 minut.
  • Odcedzamy i studzimy.
  • Wkładamy w szmatkę i dokładnie odcedzamy. Musimy się pozbyć jak największej ilości wody z kalafiora. Tak przygotowany wkładamy do miski.
  • Dodajemy jajko starty ser oraz pozostałe przyprawy. Wyrabiamy ciasto.
  • Następnie przekładamy je na blachę i formujemy pożądany przez nas kształt. Masa będzie sypka, więc nie przejmujcie się, że nie ma takiej konsystencji jak przy cieście drożdżowym.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.
Sos:
  • Do garnka wlewamy passatę i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier, suszona bazylię i oregano.
  • Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
  • Gotowy sos wykładamy na podpieczony spód kalafiorowy.
  • Układamy na wierzchu pokrojoną w plasterki cukinię i wykładamy szparagi.
  • Ponownie wkładamy do pieca na około 15 minut.
  • Przed podaniem, posypujemy pizzę listkami świeżej bazylii i mięty.
Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background