Stir fry z kaszą jaglaną, botkułami i zielona fasolką

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 2
Kalorii: W 1 porcji 489 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • Pół szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 zielona papryczka jalapeno
  • 2 jajka
  • ½ cytryny
  • 8 różyczek brokułów Poltino
  • 120 gramów fasolki szparagowej Poltino

Sposób przygotowania:

  • Brokuły i fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie.
  • Odcedzić i odstawić na bok.
  • Surową kaszę jaglaną wsypać do garnka i przepłukać.
  • Odcedzić kaszę i zalać 1 szklanką wody.
  • Doprawić solą i zagotować.
  • Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
  • Zostawić pod przykryciem przez 5 minut, następnie zdjąć pokrywkę i przemieszać kaszę widelcem.
  • Na patelni zeszklić pokrojone w drobną kostkę czosnek i cebulę.
  • Dodać kaszę jaglaną, całość podana w przepisie.
  • Doprawić kurkumą i smażyć przez około 2-3 minuty.
  • Następnie doprawić całość solą i pieprzem oraz dodać ugotowane brokuły, fasolkę szparagową, pokrojoną papryczkę jalapeno.
  • Dodać masło i wymieszać.
  • Skropić całość sokiem z cytryny i wstawić na 5 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
  • W międzyczasie usmażyć jajka na patelni.
  • Po wyjęciu dania z piekarnika posolić, popieprzyć i wyłożyć usmażone jajka na wierzch.

Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background