Tort świąteczny z masą śmietanowo - truskawkową

0

Składniki:

Składniki na biszkopt:
6 jajek
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki maki pszennej
¼ szklanki maki ziemniaczanej
Do nasączenia biszkoptu:
6 łyżek nalewki truskawkowej
Masa śmietanowo – truskawkowa:
400 ml śmietany kremówki 36%
500 gram serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie truskawek mrożonych Poltino

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijając, dodawaj żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Wszystkie składniki muszą się ładnie połączyć.

Tortownice wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez około 40 minut.

Gotowe ciasto wyjmij i połóż na desce do krojenia, górną warstwą do dołu. Zostaw do wystudzenia.

Gdy będzie już chłodny, wyjmij go z formy i przekrój na pół. Każda z połówek nasącz nalewką truskawkową.

Masa śmietanowo – truskawkowa:
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder wsyp do misy miksera. Ubij całość na gęsty krem.

Truskawki zblenduj i dodaj do masy śmietanowej. Delikatnie szpatułka wymieszaj. Jednak nie całkiem, niech powstanie marmurkowa konsystencja.

Tak przygotowany krem wyłóż na jeden z biszkoptów. Następnie przykryj go drugim i na wierzchu również nałóż masę śmietanowo – truskawkową. Całość udekoruj truskawkami.

Smacznego :)

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.