Tort świąteczny z masą śmietanowo - truskawkową

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¾ szklanki maki pszennej
  • ¼ szklanki maki ziemniaczanej
Do nasączenia biszkoptu:
  • 6 łyżek nalewki truskawkowej
Masa śmietanowo – truskawkowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 gram serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie truskawek mrożonych Poltino

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijając, dodawaj żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Wszystkie składniki muszą się ładnie połączyć.
  • Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez około 40 minut.
  • Gotowe ciasto wyjmij i połóż na desce do krojenia, górną warstwą do dołu. Zostaw do wystudzenia.
  • Gdy biszkopt będzie już chłodny, wyjmij go z formy i przekrój na pół. Każda z połówek nasącz nalewką truskawkową.

Masa śmietanowo – truskawkowa:
  • Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder wsyp do misy miksera. Ubij całość na gęsty krem.
  • Truskawki zblenduj i dodaj do masy śmietanowej. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Jednak nie całkiem, niech powstanie marmurkowa konsystencja.
  • Tak przygotowany krem wyłóż na jeden z biszkoptów. Następnie przykryj go drugim i na wierzchu również nałóż masę śmietanowo – truskawkową. Całość udekoruj truskawkami.

Smacznego :)

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background