Truskawkowe tiramisu

0

Składniki:

  • 0.5 kg serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie mrożonej "Truskawki" POLTINO
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 2 łyżeczki mocnej kawy ( espresso)
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego

Sposób przygotowania:

Mleko w puszcze wrzucamy do wody i gotujemy 2 godzin. Po ugotowaniu przestudzić, otworzyć puszkę i sos toffi gotowy.

Masa: Truskawki rozmrażamy miksujemy i przecieramy przez drobne sito, żółtka miksujemy z cukrem pudrem, aż do uzyskania jasnej aksamitnej masy, dodajemy powoli ser, truskawki cały czas mieszając, ubitą na sztywno pianę powoli dodajemy do powstałej masy mieszając łyżką (nie mikserem) gotową masę schładzamy przez około 15 min.

Na blaszkę układamy warstwę biszkoptów nasączmy je kawą, na to nakładamy cienką warstwę masy, następnie znowu biszkopty nasączone kawą, masę. Kończymy masą, na wierz polewamy sosem toffi, wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.