Zapiekanka z dynia i fetą

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 2 opakowania dyni Poltino
  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2,3 szklanki wody
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 opakowanie sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą.
  • W garnku zagotować 2,5 szklanki wody. Kiedy będzie już gorąca, dorzucić kaszę jaglaną i gotować około 15 minut. Po tym czasie zdjąć z gazu i pozostawić pod przykryciem na 5 minut.
  • Gotową kaszę odcedzić, jeśli nie wchłonęła całej wody.
  • Dynię ułożyć na blasze do pieczenia wraz z czosnkiem i gałązkami rozmarynu.
  • Całość polać oliwą z oliwek i piec przez około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • Upieczoną dynię i czosnek przełożyć do blendera, usuwając gałązki rozmarynu.
  • Zblendować na jednolitą masę. Następnie wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną.
  • Dodać sól i pieprz do smaku oraz pokrojony w kostkę ser feta.
  • Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Piec około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background