Zupa krem kalafiorowo - groszkowa z serem grujer i świeżą bazyli

0

Składniki:

  • 1 opakowanie „Kalafiory” POLTINO
  • 1 opakowanie „Groszek zielony” POLTINO
  • 0,5 l. śmietanki kremówki 30%
  • 1 l. bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka cieniutkich pasków sera grujer
  • kilka pasków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  • Zupę gotujemy w dwóch garnkach, po 0,5 l. bulionu w każdym. Na jeden gotujący się bulion wrzucamy kalafiory, na drugi, osobno, groszek. Warzywa gotujemy ok. 10-15 minut, od zagotowania do miękkości (nie za długo, bo warzywa stracą kolor).
  • Następnie miksujemy kalafiory i groszek (osobno) na kremy i przecieramy przez sito. Po przetarciu warzyw do każdego z osobna dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku, doprowadzając do wrzenia. Kremy podajemy w jednym naczyniu, najlepiej w talerzu lub miseczce o większej średnicy. Nalewając kremy z dwóch garnków jednocześnie, uzyskamy ciekawą kompozycję wizualną i smakową. Smak i wygląd podkreśli kilka płatków sera grujer oraz kilka listków świeżej bazylii.

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.