Zupa krem z buraków i tymiankiem

Przepisy kulinarne
1

Składniki:

  • 1 opakowanie „Buraczki tarte Poltino”
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka drobno posiekanego tymianku

Sposób przygotowania:

  • Buraczki podsmaż na oleju dodają gałkę muszkatołową i tymianek. Odstaw do ostudzenia. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Jabłka obierz i również pokrój w drobna kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Podsmażone buraki oraz cebulę z czosnkiem i jabłkami dodaj do gorącego bulionu. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i imbirem. Całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 10 – 15 minut. Po tym czasie zdejmij z gazu i lekko przestudź. Następnie zblenduj zupę na delikatny krem.
  • Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i natką pietruszki.

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 1

Przepięknie wygląda ta zupa! Takie kolory aż pobudzają wyobraźnię. Na pewno spróbuję ją niedługo zrobić.
Gustavo Woltmann
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background