CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

0

Czekolada i wiśnie to naszym zdaniem połączenie idealne. Słodki smak czekolady przełamany kwaskowatością wiśni na długo zapada w pamięć. Podobno nie sposób nie wracać do takich smaków. My w to wierzymy, dlatego przygotowaliśmy dla Was pyszne ciasto. Jest wilgotne i rozpływa się wręcz w ustach. Kawałki szybko znikają i uwierzcie nam, że domownicy będą domagać się przygotowania kolejnej porcji. Jednak nie dajcie się namówić, bo to co dobre warto sobie dawkować. Jednak nie dajcie się namówić, bo to co dobre warto sobie dawkować :)
 

Składniki:


Ciasto:
100 gram gorzkiej czekolady
100 gram mlecznej czekolady
200 gram cukru pudru
4 jajka
200 gram mąki pszennej
50 gram mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 gram masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół szklanki mleka
300 gram mrożonych wiśni Poltino
Szczypta soli
2 kieliszki likieru wiśniowego
Glazura:
2 łyżki zimnej wody
1 kieliszek nalewki wiśniowej
3 łyżeczki żelatyny
35 gram glukozy
 

Przygotowanie:


Wiśnie wyciągnijcie z zamrażarki i przełóżcie na durszlak. Zostawcie je na około godzinę do rozmrożenia.
Czekoladę pokrójcie nożem na drobniejsze kawałki i rozpuśćcie je w kąpieli wodnej. Oddzielcie również białka od żółtek.
Do miski przełóżcie masło i zacznijcie je miksować, stopniowo wsypując cukier puder. Miksujcie do momentu, aż powstanie Wam gładka masa. Następnie dodajcie cukier waniliowy i szczyptę soli. Zacznijcie miksować stopniowo, dodając po jednym żółtku. Kolejne wlewajcie dopiero, gdy poprzednie już się rozprowadziło po masie. Kiedy ostatnie żółtko zmiksujecie, odstawcie masę na bok. Białka ubijcie na sztywną pianę.

Do oddzielnej dużej miski wsypcie mąkę, zarówno pszenną jak i ziemniaczaną. Dodajcie kakao oraz proszek do pieczenia. Stopniowo dolewając mleka zacznijcie miksować. Kiedy skończy się Wam mleko, przerwijcie na chwilę miksowanie i przelejcie do masy rozpuszczoną czekoladę. Znów zacznijcie miksować, na przemian dodając masę jajeczną oraz pianę z białek. Miksujcie do momentu aż skończą Wam się masy, a powstałe ciasto będzie gładkie i jednolite.
Na koniec do ciasta dodajcie połowę wiśni i porządnie zamieszajcie. Przełóżcie je do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu ciast ułóżcie pozostałą ilość wiśni. Wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie około 50 – 60 minut.
Gdy ciasto się upiecze, wyjmijcie je z piekarnika i ostudźcie. Kiedy będzie letnie przełóżcie je do góry nogami i delikatnie rozlejcie po całości ciasta dwa kieliszki wiśniówki.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, na jego wierzch należy wylać glazurę. Przepis na nią jest bardzo prosty. Wystarczy rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie i nalewce wiśniowej oraz dodać glukozę. Porządnie zamieszać i odczekać około 5 minut. Po tym czasie można wylewać miksturę na ciasto.

Smacznego :)

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background